Källor & resurser

Fakta, källor och begrepp

Vindkraftsdebatten präglas ofta av informationsbrist, ensidiga källor och begrepp som används utan att förklaras. Här samlar vi både externa länkar, rapporter och förklaringar för att bidra till en mer transparent och faktabaserad diskussion.

Om källor och trovärdighet

Denna webbplats ger en översikt, men det finns mycket mer information att hämta för den som vill fördjupa sig i vindkraftsfrågorna. Här har vi samlat exempel på och länkar till myndigheter, lagstiftning, organisationer, forskning och vägledningar som kan vara användbara för dig som kommunpolitiker.

Att läsa information kritiskt – Myndigheternas olika roller: När du tar del av information från olika myndigheter är det viktigt att komma ihåg att de har olika uppdrag och ansvarsområden, vilket kan påverka vilken information de fokuserar på och hur den presenteras. Alla strävar efter att ge korrekt information utifrån sitt perspektiv, men deras roller skiljer sig åt:

  • Energimyndigheten: Har ett nationellt uppdrag att arbeta för en hållbar och effektiv energiförsörjning. Fokus ligger ofta på energisystemet som helhet, teknik, potential och styrmedel.
  • Naturvårdsverket: Har ett nationellt uppdrag att värna miljön. Fokus ligger på att vägleda kring Miljöbalkens krav på miljöskydd, MKB, påverkan på arter och ekosystem.
  • Boverket: Fokuserar på samhällsplanering och byggande enligt Plan- och bygglagen (PBL). Vägleder om fysisk planering och markanvändning.
  • Länsstyrelsen: Har en regional roll som både tillståndsgivare/prövningsmyndighet (där olika intressen ska vägas samman) och som företrädare för statliga intressen i länet (t.ex. riksintressen).
  • Folkhälsomyndigheten: Fokuserar på människors hälsa och ger vägledning kring t.ex. bullernivåer. Att vara medveten om dessa olika roller hjälper dig att sätta informationen i rätt kontext och att värdera den på ett källkritiskt sätt.

 

(Obs: Webbplatsen ansvarar inte för innehållet på externa länkar. Länkarna bör kontrolleras regelbundet för att säkerställa att de fortfarande är aktiva och leder till relevant information.)

Vanliga begrepp – vad betyder de egentligen?

Förnybar el:
El som produceras med energikällor som förnyas naturligt, t.ex. vind, sol, vatten och biobränsle. Förnybar betyder inte att tekniken eller dess material är resursmässigt cirkulär.

Fossilfri el:
El som produceras utan fossila bränslen (kol, olja, gas). Kärnkraft räknas som fossilfri men inte som förnybar.

Miljökonsekvensbeskrivning: Den utredning som projektören måste ta fram för att beskriva projektets förväntade effekter på miljö och hälsa. Ligger till grund för tillståndsprövningen.

Plan- och bygglagen: Lagen som reglerar planläggning av mark och vatten samt byggande. Ger kommunen planmonopol via översiktsplan och detaljplan.

Översiktsplan: Kommunens långsiktiga plan för mark- och vattenanvändning. Ska ge vägledning vid beslut om t.ex. vindkraftsetableringar.

Bygdemedel: Frivillig ekonomisk ersättning från vindkraftsföretaget till lokalsamhället, utöver lagstadgade krav. Utformning och användning regleras oftast i avtal.

Intermittens: Egenskapen hos en energikälla att inte producera kontinuerligt, utan beroende av yttre faktorer (t.ex. vind eller sol)

Effekt (MW):
Den mängd el som ett kraftverk kan leverera vid ett visst ögonblick. Viktigt för att möta efterfrågan när den är som störst (t.ex. kalla vintermorgnar).

Energi (MWh eller TWh):
Den totala mängd el som produceras över tid – t.ex. under ett år. Vindkraft producerar mycket energi, men varierar i effekt timme för timme.

Planerbar elproduktion:
El som kan styras upp och ned efter behov, t.ex. vattenkraft, kärnkraft, kraftvärme. Vind- och solkraft är inte planerbara – de producerar när vädret tillåter.

Nätkapacitet:
Möjligheten att överföra el från där den produceras till där den behövs. Effektbrist kan uppstå även om det finns el, om den inte kan överföras i tillräcklig mängd.

Miljöbalksprövning:
Den juridiska prövning enligt Miljöbalken (MB) som krävs för tillstånd att bygga och driva större vindkraftverk. Innefattar krav på Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och ger kommunen vetorätt genom kravet på kommunal tillstyrkan.

Länkar

Myndigheter och lagstiftning

Myndigheter och lagstiftning

Nedan listas exempel på olika organisationer och aktörer som är engagerade i vindkraftsfrågan från olika utgångspunkter. Beskrivningarna syftar till att ge kontext om deras huvudsakliga fokus eller roll. Att en organisation listas här innebär inte ett stöd för deras åsikter.

  • Svensk Vindenergi
    Branschorganisation för företag som är verksamma inom vindkraftsindustrin i Sverige.
  • Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) 
    Ideell förening som verkar för skydd och vård av svenska landskapsvärden, ofta med ett kritiskt perspektiv på storskalig vindkrafts landskapspåverkan.
  • Motvind Sverige
    Riksorganisation som samlar och stödjer lokala grupper och individer som är kritiska till vindkraftsutbyggnadens konsekvenser.
  • Naturskyddsföreningen 
    Sveriges största ideella miljöorganisation. Arbetar brett med natur- och miljöfrågor, inklusive klimat och energi, och granskar vindkraftsprojekt utifrån deras lokala miljöpåverkan.
  • BirdLife Sverige
    Rikstäckande fågelskyddsorganisation som arbetar för att skydda fåglar och deras livsmiljöer, och granskar vindkraftens påverkan på fågellivet. [Länk]
  • Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
    Medlems- och arbetsgivarorganisation för Sveriges kommuner och regioner. Tillhandahåller stöd och information till kommuner i bl.a. planerings- och tillståndsfrågor. [Länk till SKR:s sida om energi/planering]
  • LRF (Lantbrukarnas Riksförbund)
    Intresse- och företagarorganisation för lantbrukare och skogsägare. Bevakar markägarfrågor och landsbygdsutveckling.

Rapporter och granskningar

Internationell forskning och journalistik