Vindkraft.

Vilken sjukt

dålig grej...

…tycker 3% av svenska folket!* 

* Enligt Svensk Vindenergis kampanj Medvind.

De flesta svenskar säger sig vara positiva till vindkraft i allmänhet, men när planerna gäller den egna närmiljön är bilden en helt annan. Och nej, det handlar inte om att ”majoriteten av svenskarna vill att det ska byggas mer i den egna hemkommunen” – opinionsundersökningarna visar en annan verklighet när frågorna ställs om konkreta projekt.

Stödet för vindkraft framställs ofta som högt.

Vindkraftsindustrin försöker övertyga med enkätundersökningar som inte mäter inställning till faktiska projekt. I verkligheten är det de som tvingas leva med konsekvenserna som bär bevisbördan – inte de som tjänar pengar på etableringarna.

81% av kommunpolitiker som besökt områden med befintliga vindkraftverk rapporterar att verkligheten inte stämde med projektörernas beskrivningar.

81%

43% av de som bor inom 5 km från vindkraftverk rapporterar sömnstörningar och andra hälsoproblem.
Källa: Mörner & Edfors, 2021.

Endast 22% av boende inom 3 km från nyetablerade vindkraftsanläggningar anser att informationen innan etablering var korrekt och tillräcklig.
Källa: SCB Medborgarundersökning, 2024.

 

 

 

Så vad är problemet?
 När 12 av 16 vindkraftsprojekt under första halvåret 2024 stoppades av det kommunala vetot, var det inte av en slump. Kommunpolitiker lyssnade på medborgare som insett vad det faktiskt innebär eller skulle innebära att ha vindkraft som närmaste granne. Tilltagande problem med ljudstörningar, infraljud och kraftigt förändrad livsmiljö har väckt motstånd som inte kan viftas bort som ”okunskap”.

Vad folk faktiskt tycker om vindkraft.

Vi har analyserat samma opinionsundersökningar som vindkraftsindustrin, plus flera oberoende studier. De visar en helt annan bild när man läser hela resultatet – inte bara de delar som gynnar en kraftig utbyggnad.

Svenskar blir kritiska när de får hela bilden. Det är därför motståndet växer.

 

Och nu har det äntligen blivit dags att lyssna på lokala erfarenheter!

“Det känns som att ha flyttat in på en flygplats” – säger Anna uppgivet. “Nu vill jag bara flytta härifrån, men vem skulle vilja köpa vår fastighet?” Anna och hennes grannar har konstaterat att ingen vill ta ansvar – frågan om bullerstörningar bollas mellan kommuner och regioner.

När vindkraftverken låter mycket vägrar hästarna att gå in i stallet eftersom det ligger nära vindkraftverket
När länsstyrelsen beviljade etableringen av 9 vindkraftverk i vår by så gick luften ur oss. Det närmaste verket hamnade 723 m från våran gård. Vi flyttade till gården 1997.  När vindkraftverken byggdes kändes det som om allt blev förstört. Det blev buller ständigt. Kändes som man bodde på ett flygfält där det ständigt flög plan som aldrig landade. Vi kände oss väldigt trötta och min fru drabbades ofta av huvudvärk och tryck över bröstet i perioder. För ett tag sedan beslutade vi att sälja våran dröm med en miljon i förlust.

Nu bor vi i lägenhet. Vi konstaterade snabbt att symtomen som vi hade när vi bodde i huset har försvunnit. Vi sover mycket bättre, hunden är lugnare, min frus huvudvärk och tryck över bröstet har försvunnit, vi känner att vi orkar mer än förut inte lika trötta. Vi har varit i kontakt med Ludvika kommun om kompensation men fick till svar att det var vårat bekymmer. Förstår att det kan vara svårt att flytta men för oss är hälsan viktig då vi har barn att tänka på.

Ingen vet hur allvarligt infraljud påverkar i längden.

Vi har sedan verken kom i drift upplevt buller. Det som påverkar oss dygnet runt är framförallt den konstant lågfrekventa tonen verken genererar. Denna ton förstärks inomhus och påverkar oss negativt framförallt då man ska sova. Tonen finns alltså ute och inne varje dag, varje minut. Detta är som ni förstår otroligt påfrestande.

Nu upplever vi sedan cirka 1 år tillbaka en förändring av ljudets karaktär. Bullret har blivit intensivare. Det har förutom ökat i styrka nu även genererat i en pulserande/ tryckande känsla som känns obehagligt i hela kroppen. Vi har förhört oss med kringboende och de är av samma uppfattning. Livsmiljön för boende i närområdet är kraftigt påverkad.

Förr kunde det stå 15–20 dovhjortar på åkern. Nu är de, tjädrarna och orrarna borta. Jag har inte sett en fladdermus sedan verket startades. Djuren flyr. Kvar bor vi människor med huslån.

Stödet för vindkraft är betydligt lägre när människor får information om verkens storlek, placering och påverkan.

När SOM-institutet ställt neutrala frågor om vindkraft framgår att:

Grafen visar andelen svenskar som anser att Sverige bör satsa mer än idag eller ungefär lika mycket som idag på vindkraft – men i undersökningarna framgår tydligt att det stödet sjunker när frågan gäller konkreta projekt i närheten av där människor bor.

Källa: SOM-Institutet, 2024.

Kommunpolitiker, vi stöttar ditt mod!

Tre korta fakta till dig som sitter i kommunfullmäktige, samhällsbyggnadsnämnden eller exploateringsnämnden inför nästa diskussion om vindkraft i din kommun – vare sig det är på partimöten, på ICA eller på Facebook.

Miljöprövningen missar mänskliga faktorn
Även om vindkraft miljöprövas så fokuserar processen främst på naturmiljö, medan mänsklig hälsa och livskvalitet ges mindre utrymme. Flera domstolsfall har visat att boende drabbats av störningar trots godkänd miljöprövning.

Vindkraftens påverkan underskattas
Vindkraften påverkar människors liv och miljö på sätt som ofta underskattas i tillståndsprocessen. Ljudstörningar, visuell dominans och påverkan på fastighetsvärde är oftast mer omfattande än vad miljökonsekvensbeskrivningarna förutspår.

Din kommun kan bli ansvarig för konsekvenserna
Det kommunala vetot ger er möjlighet att skydda kommuninvånare. Erfarenheter visar att när problem uppstår hänvisar staten och projektörer ofta till kommunen. Människor som drabbas vänder sig till er för hjälp när deras livskvalitet försämras.

Vindkraft. Vilken skön grej...

...tycker de som inte behöver bo bredvid!

Vi vill veta vad du tycker.

Oavsett var vindkraftsindustrin söker, hittar de stöd för vindkraft. Men undersökningarna är sällan neutrala. Har du frågor eller synpunkter? Vi tar gärna ett samtal med dig.

Vi gillar när det blåser.

Vi som tagit fram den här sidan är en grupp i Bottnaryd. Här vill EnBW bygga 290 meter höga verk på mark från Svenska kyrkan. Vi gillar när det blåser. När det blåser i träden, i håret, i gräset. Vi gillar tystnaden, mörka stjärnhimlar, att gå i skogen och att plocka bär och svamp. Vi gillar att att bo här.